Sabam moet voor de correctionele rechtbank verschijnen. De Brusselse raadkamer verwijst de auteursrechtenvereniging door voor het vervalsen van jaarrekeningen, misbruik van vertrouwen en fraude bij de verdeling van auteursrechten. Dat vernam De Tijd.



Deze doorverwijzing naar de correctionele rechtbank is het voorlopige orgelpunt van een lange saga. De bal ging in januari 2004 aan het rollen, toen de Belgische componist Philippe Delhaye een klacht indiende tegen Sabam omdat hij vond dat de vereniging hem benadeelde bij de verdeling van de geïnde auteursrechten. De zaak belandde bij onderzoeksrechter Frédéric Lugentz, die het onderzoek opentrok naar alle geldstromen van Sabam.

Dat onderzoek mondde in 2007 uit in een lange reeks klachten, gaande van verduistering en witwassing over omkoping tot het vervalsen van de jaarrekeningen. Voor een deel van de klachten wordt Sabam buiten vervolging gesteld, onder andere omdat die terugliepen tot voor 1999. Pas vanaf dat jaar kunnen rechtspersonen strafrechtelijk vervolgd worden. Van de in totaal 24 klachten blijven er 6 over.

Jaarrekening
Maar wat overblijft, is niet min. Zo vindt de raadkamer dat het Brusselse parket voldoende munitie heeft om Sabam te vervolgen voor de vervalsing van verschillende jaarrekeningen. Er zou met de rekeningen zijn geknoeid om de uitbetaling van smeergeld aan een ambtenaar van Financiën toe te dekken.

De raadkamer vindt bovendien dat er voldoende stof is om een rechter te laten oordelen over de verdeling van de auteursrechten. Het parket stelt dat Sabam de te verdelen pot voor de rechthebbende ‘auteurs’ onrechtmatig verkleinde door niet te verantwoorden betalingen aan bestuurders en aan een extralegaal ‘pensioenfonds’.

Bovendien merkt het parket op dat er in de periode waarover het onderzoek zich boog onvoldoende controle en een gebrek aan corrigerende procedures was, wat volgens het openbaar ministerie een strafbaar misbruik van het vertrouwen van de leden inhoudt.

Een beroep tegen de beslissing van doorverwijzing is niet mogelijk, tenzij er procedurele fouten zijn gebeurd.
Bron : De Tijd